NtLanSec.exe

Днес получихме десетки обаждания в офиса с оплаквания от сорта на “имам скайп, но не ми зареждат страниците”. Малко по – рано през деня пък колегите бяха докарали един компютър със същия проблем да го прегледаме и да разберем от какво може да е това. Съответно установихме че проблема се дължи на един процес “NtLanSec.exe”, веднага след като го killnet-нете от Task Manager-а, проблема със зареждането на страници се оправя. За съжеления доколкото успяхме да изровим от google, троянеца/вируса е на няколко дена мисля че на 22.11.2008 се е появил за 1-ви път и няма почти никаква информация за сега.
Ако и вие сте се сблъскали с проблема “имам скайп, но не ми зареждат страници”, проверете в Task Manager-а дали имате процест с името “NtLanSec.exe”, убийте го и след това влезте “start->run->msconfig->ok”, намерете таба “Startup” и махнете отметката на процеса със същото име (NtLanSec.exe). Дайте “ОК” и рестартирайте компютъра.
Това е тъпо като цяло, но за сега друго и по – бързо решение не сме измислили, пък и това дейтста :)

Update 19:23:
За сега само Avira AntiVir го чисти.
Може да си я изтеглите от: http://www.free-av.com/. Безплатна за персонално ползване.

Update 01.12.2008 – 20:27:
Nod32 също чисти вируса. Ъпдейтвате дефинициите до последно влизате в “Safe mode” и чистите.
Като цяло най – сигурно е да ползвате Service Pack 3 и последните кръпки от microsoft.
http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/MS08-067.mspx

8 thoughts on “NtLanSec.exe

  1. p.s. а как се разпространява тва нещо?

    имам чувството, че някак си по LAN, щото като преинсталирам и форматна с изваден кабел на интернетя, всичко е наред, ама в момента, в който вкарам кабела и отворя нещо се заразява

    направо си мисля, че моя провайдър е заразен …

  2. Ако случайно…

  3. За съжаление, вече и тя не помага поне в мойта мрежа, ако имате идея ще се радвам да споделим опит… Въпреки че Авирата трие ntlansec-a явно остава нещо вторично. Абсолютно същите симптоми, но трябва да се kill-не svchost.exe TCP. Което е старата песен на нов глас… Благодаря предварително!!!

  4. Как точно да конфигурирам ? Давам изтриване,забрани процеса,игнорирай и нищо пак се появява при следващото сканиране. :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.